Recommend Print

Как да четем книги в EPUB формат на Kindle

[Понеделник, 15 Август 2011г. 12:25ч.]

(4 гласа)

Електронните четци с марка Kindle не поддържат отворения стандарт за е-книги, но освен различните варианти за тяхното конвертиране във формат, който устройствата поддържат, съществува и един друг начин за тяхното четене.

 

Това е възможно благодарение на Ibis Reader - уеб базирано приложение, което предлага възможност за директно четене на книги във формат EPUB. Имайте предвид обаче, че за четенето ще ви е необходима активна безжична връзка.

 

Как се осъществява четенето?

 

1. Създавате си акаунт на сайта ibisreader.com.

 

2. Добавяте книгите, които възнамерявате да четете.

 

Добавянето на книги е възможно по два различни начина:

 

a). Избирате бутон "Добавяне на книга" (Add a Book) и с помощта на бутона "Browse" посочвате пътя до нея. С бутон "Добавяне" (Add) я качвате в библиотеката си.

 

b). Сайтът предлага възможност и за директно изтегляне на безплатни е-книги от Feedbooks. След натискането на бутона "Get books" избирате една от 4-те категории:

 

Feedbooks: Popular Public Domain
Feedbooks: New Public Domain
Feedbooks: Popular Originals
Feedbooks: New Originals

 

Влизате в нея, намирате търсеното заглавие, стъпвате върху книгата, натискате "Next" и книгата автоматично се добавя към вашата библиотека. Избраните книги могат да се видят в "My Books":

 

 

Съвет: желателно е да заредите библиотеката си през компютъра, тъй като от там процесът се осъществява значително по-бързо.

 

3. Стартирате браузъра на Kindle, отваряте сайта ibisreader.com и влизате в акаунта си.

 

4. Избирате си книга от списъка с качени заглавия и я отваряте.

 

Тъй като размерът на шрифта е прекалено малък и трудно би позволил нормално четене, увеличете размера на прозореца с помощта на появилата се лупа (zoom) като кликнете в горния десен ъгъл, след което натиснете "No distractions". Действието на тази опция ще премащабира текста, така че той да се вмести в прозореца на браузъра или текстът ще стане достатъчно широк, че да запълни екрана на Kindle (както ще е в конкретния случай).

 

 

5. Преди да започнете четенето, придвижете курсора надясно докато откриете бутона "Continue". Оставете курсора върху бутона и за момента забравете за него.

 

6. Четенето вече може да започне (имайте предвид обаче, че сега прелистването няма да се извършва чрез бутоните Предходна / Следваща страница на устройството).

 

Към настоящия момент приложението Ibis Reader не поддържа книги с DRM защита.

Коментари 

 
+1 #1 ВариантиShokerov 2011-08-22 12:48
Освен този доста тромав начин, може да конвертирате книгите през Calibre, което е напълно безплатно и да ги трансферирате или с кабела през USB или да ги изпратите на персоналния си адрес за лични документи - например : amazon_username @free.kindle.com и да го изтеглите през WiFi
Цитиране
 
 
+3 #2 RE: Как да четем книги в EPUB формат на KindleAdministrator 2011-08-22 19:55
Здравейте. :) Варианта, който споменавате - чрез конвертиращ софтуер като Calibre, е описан достатъчно детайлно на сайта: reader.bg/.../.... Въпреки това сме сметнали за необходимо да опишем и тази възможност. А оттук нататък вече, дали начина е "тромав" или не, всеки потребител може и сам за себе си да прецени. Поздрави. :)
Цитиране
 
 
+3 #3 Re:Shokerov 2011-08-22 20:21
Здравейте и на вас :-) Въпреки, че прибързани коментари изключително много дразнят, моят е пример точно за такъв... едва след като го пуснах забелязах статията - която е безупречна. Искам да поздравя целия екип на сайта, защото като един върл привърженик на електронните книги и Kindle в частност, много се радвам че има и други, които виждат преимуществата на този формат. Колкото до конвертирането, наистина е досаден проблем, особено ако директната конверсия от pdf или друг формат не е читава. Но с малко повече ръчкане си има лек и за тази болка. Още веднъж поздрави и успех!!
Цитиране
 
 
+3 #4 RE: Как да четем книги в EPUB формат на KindleAdministrator 2011-08-22 20:28
Благодарим Ви още веднъж :) и се надяваме с всички посетители на този сайт заедно да го превърнем в едно приятно и полезно място за всички почитатели на книгите без значение
от техния формат - електронен или хартиен. Сърдечни поздрави. :)
Цитиране
 
Facebook MySpace Twitter Google Bookmarks RSS Feed